Minulle on muodostunut seuraavanlaisia rutiineja valmistautuessani SM- ym. isompiin kisoihin. Ehkä näistä löytyy sinullekin jotain vinkkejä, tai haluaisit jakaa omiasi kommenttilaatikossa?

  • Aloitan valmistelut noin viikkoa ennen kilpailupäivää. Oletetaan, että se on lauantai, jolloin teen viimeiset kovat treenit sunnuntaina. Biathlonin edellä tämä tarkoittaa liikettä kohden yhtä 6-8 min pitkää sarjaa kisapainolla ja -tahdilla, mutta lisäliikkeitä ei enää tehdä.
  • Pidän normaalisti ohjaukset maanantaina ja lepopäivän tiistaina ja keskiviikon ohjelmassa on sitten ”fiilistelyä”, eli muutaman minuutin kisatahtinen sarja, jonka tarkoitus on jättää mieleen päällimmäiseksi se, että suoritus on mukavaa ja helppoa ja tuntuu hyvältä. Väsyminenhän alkaa sitten vasta kolmen minuutin jälkeen.
    Keskiviikkona myös pestään kisavaatteet ja tarkistetaan varusteet.
  • Torstaina teen perusteellisen venyttelyn ja perjantaina käyn yleensä juoksemassa puolisen tuntia. Sen tarkoituksena on saada hengittäminen tuntumaan helpolta. Nämä toki edellyttävät, ettei matkustamiseen tarvitse varata aikaa. Jos tarvitsee, niin juoksulenkki jää pois, mutta jooga ei koskaan.
  • Itse kisapäivä alkaa reilulla aamiaisella useita tunteja ennen suoritusta. Noin tunti-puolitoista ennen omaa suoritusta suoritan tankkauksen. Siihen kuuluu suolattuja pähkinöitä, jotka auttavat nesteen imeytymisessä ja saavat oloni tuntumaan siltä, kuin olisin syönyt kunnon ruokaa. Lisäksi syön helposti mukana kulkevaa proteiinipatukkaa ja suklaata, sekä kahvia jos sitä vain on saatavilla. Juon myös vissyä sekä vettä, joita saattaa kisapaikalla kulua kolmekin litraa. Kaksiottelukisassa tarvittava toinen mahdollinen tankkaus riippuu paljon siitä, millainen tauko suoritusten välissä on. Mitään raskasta en kuitenkaan koskaa syö ennen kisapäivän iltaa.
  • Lämmittelen ennen suoritusta kuten aina kotonakin ja siihen pyrin varaamaan ainakin puolisen tuntia aikaa. Aloitan siis mobilisoinnilla ja joogalla, teen joitakin kehonpainoliikkeitä ja heilautuksia, tarkistan kuulan kahvan mankkauksen ja käyn kastelemassa paidan. Omaan lämmittelyyni kuuluu hyvin vähän itse kisaliikkeitä, enkä koskaan käytä niihin kisapainoa vaan kevyempää jos vain sellainen löytyy. Saatan tehdä yhdestä kolmeen parin minuutin mittaista sarjaa työntöjä, joissa pyrin vain etsimään oikean hengitystahdin, sama juttu sitten tempaussuorituksen alla. LC-kisan alla koetan myös saada tuntuman kahvaan ja siihen, miten se käyttäytyy rinnallevedossa.
  • Suoritusten päälle olisi tärkeä nauttia palautusjuoma, sillä omalla kohdallani olen huomannut sen auttavan huomattavasti. Eron huomaa selvästi lihasjumeina kun se syystä tai toisesta unohtuu tai siirtyy myöhemmäksi.

Salikisoihin ja testinostotapahtumiin en yleensä lepäile kuin päivän-kaksi, mutta itse kisapäivän rutiinit säilyvät aikalailla samoina.