WordPressin suosio nettisivujen alustana yrityksissä senkun kasvaa, eikä ihme. Itse julkaisualusta ei maksa mitään, asennus on nopeaa eikä koodauskykyjäkään välttämättä tarvita.
Sivujen päivittäminen onnistuu niinkin rajallisin teknisin taidoin, kuin että jos osaat käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa kuten Word, osaat lisätä sisältöä sivuillesi (twiittaa tämä!).
Suoraan pakastakin saa oletusteemoineen puolessa tunnissa ihan toimivat sivut, joiden ulkonäköä ja toiminnallisuutta voidaan sitten viritellä loputtomiin vaihtamalla teemoja, asentamalla lisäosia (plugineja) jne.
Koska olen itse rakentanut useamman kymmenen markkinointiin tarkoitettua nettisivustoa (jos haluat nähdä tämän sivuston lisäksi muita esimerkkejä, klikkaa tästä) WordPress.org:n päälle, halusin vinkata muutamasta ilmaisesta ja hyväksi havaitusta lisäosasta joita ehdottomasti kannattaa hyödyntää.
[Tweet ”Välttämättömät – ja ilmaiset – lisäosat #WordPress-sivuillesi”]
#1 YOAST SEO Plugin
Jokaiselle sivulle ja kaikkiin artikkeleihin on hyvä liittää ns. metakuvaus, joka on hakusanoilla höystetty tiivistelmä sivun sisällöstä hakukonerobotteja varten. Niiden ansiosta ihmiset löytävät nettisivusi. Yoast:n tarjoama SEO (Search Engine Optimization) Plugin, jota on ladattu yli 14 miljoonaa kertaa – kertoo jotain myös sen toimivuudesta – hoitaa homman kätevästi saman ikkunan kautta jossa muotoilet artikkelisikin.
#2 Facebook Open Graph, Google+ and Twitter Card Tags
Tällä lisäpalikalla liität artikkeliisi kuvan jonka haluat näkyvän yhteisöpalveluissa kuten Facebook ja Twitter kun joku jakaa artikkelin sivuiltasi. Jos olet törmännyt vaikkapa termiin ’Twitter Card’, kyse on juuri siitä.
Tällä on merkitystä brändin rakentamisen kannalta, sillä ilman somea varten suunniteltuja kuvia (koko 2:1) Facebook esimerkiksi poimii sivustolta satunnaisen kuvan joka voi olla ihan mikä tahansa.
Jos en täydentäisi tähän artikkeliin metatietoja, kuvaksi voisi ilmestyä vaikkapa oma naamani, jolla on aika vähän tekemistä itse artikkelin sisällön kanssa. Sen sijaan käytän tätä:
#3 WordPress Editorial Calendar
Julkaisusuunnitelma kannattaa rakentaa siellä missä aikoo julkaista ja tämä tekee siitä helppoa. Säilyttää niin ideat, kuin luonnokset ja linkitkin hyvässä järjestyksessä, ja näyttää lisäksi jo julkaistut artikkelisi kalenterimuodossa.
#4 PrettyLink Lite
Toimii käytännössä kuten supersuosittu bit.ly -linkkien lyhentäjä, mutta omalla sivustollasi ja käyttäen omaa sivuosoitettasi. Esimerkiksi blogiini pääsee tämän ansiosta sekä osoitteella https://www.tiski.fi/category/some/, että tiski.fi/blogi. Jälkimmäinen on selvästi helpompi muistaa.
Samoin olen lyhentänyt some-profiileitteni osoitteita helpommin muistettavaan muotoon, tiski.fi/fb jne ja jos katsot blogini kuvitusta, huomaat, että niistä löytyy niin ikään helppo ja lyhyt osoite ’tiski.fi/SM’ ja järjestysnumero, tai kuten tämän artikkelin kuvassa tiski.fi/wp. Kaikki edellä mainitut uudelleenohjautuvat tämän lisäosan kautta.
Erityisen kätevä jos käytät Google- tai vastaavaa lomaketta kerätäksesi ilmoittautumisia tai muuhun tarkoitukseen. Paljon helpompi on kertoa ihmisille osoite omasivu.fi/ilmoittaudu kuin Googlen antama kryptinen merkkijono, eikö!
Lisäksi tarvitset sivustollesi ehdottomasti
- Jakopainikkeet, johon Shareaholic (esimerkkikuva yllä) on hyvä vaihtoehto, samoin Floating Social Media Icon tai SumoMe. Ja tämä tietysti siksi, että ihmiset voivat helposti jakaa sivustosi sisältöjä.
- Kävijäseurannan, jonka asennat kaikille sivuille tarvittaessa käyttämällä tätä Google Analytics Pluginia. Joissakin teemoissa sille löytyy erillinen paikka eikä erillistä lisäosaa tarvita.
- Kerätessäsi sivustoltasi osoitteita uutiskirjelistalle saatat myös tarvita lisäosan joka ”keskustelee” postitusohjelmasi kanssa. Näiden tarve riippuu kuitenkin aina palveluntarjoajasta.
Vielä kun muistat, että valitsemasi teema (’ulkoasun’ hienompi nimitys) on ns. responsiivinen, eli muokkautuu saumattomasti eri kokoisille näytöille pöytäkoneelta kännykkään.
Tämä sivusto on rakennettu Elegant Divi -teemasta, mutta myös esimerkiksi Studiopress (Genesis) -teemoja voin suositella. Näiden eri koodaajien käyttöliittymät ovat keskenään hyvin erilaiset, mutta ohjeita löytyy aika mukavasti jos asennat sivustoasi itse.
Voit tietysti ottaa myös yhteyttä minuun, niin hoidan homman puolestasi. Yhteistyökumppaniltani löytyy sivuillesi myös erinomainen ja edullinen ylläpito – eli se paikka johon sivut verkossa laitetaan, sekä tietysti kaikki tarvittava tekninen tuki!
Twiittaa: WordPress taipuu lisäosien avulla moneen tarkoitukseen ja on helppo käyttää!
Vielä yksi juttu…
Lisäosista on hyvä tietää se, että ne eivät aina toimi kaikkien teemojen kanssa, vaan koodien yhteentörmäystä sattuu jopa aika usein. Jos maksat lisäosasta, testaa sen toiminta välittömästi niin, että jos ongelmia tuleen, voit pyytää rahasi takaisin.
Plugin-markkinat ovat aikamoinen villilänsi ja itselleni on kertynyt useitakin huonoja kokemuksia niin epärehellisistä myyjistä kuin toimimattomista kilkkeistäkin. Kannattaa siis käyttää harkintaa ja toki voit tarvittaessa myös kysyä neuvoja ja vinkkejä esimerkiksi minulta!
PS. Täällä on lyhyt kuvaus mikä on wordpress.org ja wordpress.com. Blogialustoja molemmat, mutta käytännössä eroavat toisistaan aikalailla.