somefi-tunnuskuvaLoppuvuonna 2016 tapahtui vaikka mitä live-videoiden saralla: Twitteriin ilmestyivät suorat lähetykset (jotka siis eivät näy Periscopessa kuten ennen), Google tuli mukaan leikkiin YouTube Live -lähetyksillä ja jopa Instagramin kautta pääsee nykyisin suoraan lähetykseen – eivät tosin ihan kaikki vaan toistaiseksi vain harvat ja valitut voivat tehdä niin.

Periscopeen saatiin muuten myös kommentointi selaimen välityksellä, joka tosin vaatii kirjautumisen Twitter-tunnuksilla.

Periscope on myös lisännyt lähetysten löytymisen mahdollisuutta huomattavasti käyttämällä lähetysten kategoriointia. Jos tahtoo varmistaa mihin niistä päätyy voi käyttää otsikoinnissa niiden #häsiä. Suomalaiset asiaohjelman tekijät taitavat olla siellä tällä hetkellä taas varsin vähissä.

Kanavat tarjoavat myös lisää mahdollisuuksia lähetyssoftien käyttöön, eli ammattimaisen näköinen jälki onnistuu myös edullisemmilla työkaluilla. Kaikkien niiden käyttö vaatii pientä jumppaa, joskin vähemmänkin teknisellä osaamisella pärjää. Broadcasting-terminologian ymmärtämisestä on paljon apua.

Jos otat käyttöön esimerkiksi OBS Studion tai Wirecastin (muitakin vaihtoehtoja toki on), voit aloittaa lähettämisen Facebookissa saman tien, mutta Periscopessa tarvitset Producer-oikeudet, jotka saat erillisellä hakemuksella.

Lähetyssoftan hyvä puoli on se, että voit lähettää kerralla samaa matskua useampaan kanavaan.

Mikä kanava on se oikea

Edelleen olennaisinta on kuitenkin omaa lähetyskanavaa valitessa pohtia missä se oikea yleisö parhaiten tavoitetaan ja onko jossakin jo valmis aktiivinen seuraajakunta.

Toinen muistettava asia on, etteivät tekniset hienoudet tee itse sisältöä vaan niiden lisäksi pitää vielä olla jotakin sellaista sanottavaa joka herättää kiinnostusta. Eräs hyvä tapa lähestyä asiaa on miettiä mikä itsellä kolahtaa ja miksi.

Tässä vielä kertauksena kamerakammoisille muutama PRO-vinkki

Niiden avulla sekä live, että nauhoitetun videon tekeminen helpottuu.

#1 Puhu ihmiselle, älä kameralle

Visioi mielessäsi (tai pyydä vaikka kameran taakse) se henkilö jonka pitäisi kuulla mitä sinulla on sanottavaa ja puhu sitten kuten puhuisit ystävälle jolle tahdot vain parasta.

#2 Aloita aiheilla joista pidät niin paljon, että voisit puhua niistä koko päivän

#3 Laita pelkosi perspektiiviin

Mieti mikä voisi olla pahinta mitä tapahtuu ja vastaa kysymykseen: ”aiheuttaako se välittömän hengenvaaran?” Jos ei, kaikki on edelleen hyvin.

 

Eve Koivula tartuttaa tarinankerrontaa brändimarkkinointiin ja jeesaa markkinoinnissa budjetista riippumatta.